Bireysel Silahlanma Yaşı 12'ye indi?

Bu da nereden çıktı demeyin. Basınımız öyle diyorsa öyledir. Biliyorsunuz basınımız bazı bilgi kırıntılarını alıp onları eğip bükerek arzu ettiği propagandayı yapmak üzere yayınlar.

Burada habercilerin amacı Türk milletini bilgilendirmek değil, silahsızlandırmaktır.

Bireysel silahlanma hakkı konusu, basınımızın en çok eğip büktüğü konulardan biridir. Örneğin 40 suç kaydı olan azılı bir katil ruhsatsız silahla işlediği bir suç nedeniyle yakalanınca basınımız hemen başlığı atar; "Bireysel Silahlanmada Ürküten Tablo". Haberin içeriğinde suç dünyasına ilişkin bilgiler vardır, suçlunun daha önce karıştığı olaylar ve canını yaktığı veya öldürdüğü insanların yürek parçalayan hayat hikayeleri haberin içeriğinde yer alır ancak haberin son metninde mutlaka bireysel silahlanmaya karşı bir tutum paylaşılır. Haberciler, sanki suç dünyası ruhsatlı silahlarla suç işliyormuş ve Türk milletinin silahlanma hakkı yasaklanırsa suçlular da bir daha silahlanıp suç işleyemezmiş gibi adeta bir masal havasında metinlere imza atmaktan çekinmezler. Tabi bundaki gayenin milletimizi silahsız ve savunmasız hale getirmek olduğunu yukarıda ifade etmiştik. Basınımız yalın gerçekleri paylaşmak yerine onları örter, bazen bulandırır ve gerçek gayesini mutlaka ortaya çıkartır.


Basınımızın bu zararlı tutumunu sosyal medya hesaplarımızda da sıklıkla değerlendiriyorduk ancak bu seferki haber oldukça ilginç. Haberin başlığı "Silahlanma yaşı 12’ye kadar indi". Haberin içeriğinde 2022 yılında adli süreçler neticesinde 18 yaşından küçük olan 3 bin 352 kişiye 6136 sayılı -Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun- çerçevesinde işlem yapıldığı ifade ediliyor. Haberin içeriğinde ateşli silah ve bıçak gibi kategorik bir ayrım ve bu konuda istatistiki bir veri yok dolayısıyla habercimiz bu kısmı muğlaklaştırıp Türk milletini silahsızlaştırma operasyonuna dönüştürmekte gecikmiyor. Haberin arkasındaki isimler 18 yaşından küçük olanların yasal yollarla silah edinemeyeceğini bilseler de haberin sonundaki metinde bütün bir milletin silahsızlandırılmasını istedikleri gayet açık; haber metninin sonunda diyorlar ki; "RUHSAT ALAN SAYISI ARTTI" Bir suç haberinde ne oldu da mevzu yasal silahlanmaya geldi? diyebilirsiniz ama burası Türkiye ve burada basın mensupları Türk milletinin silahsızlandırılmasını isterler. Bununla birlikte basın mensupları, ruhsatsız silahların nasıl bu kadar yaygınlaştığına dair bir soruyu kendilerine yöneltmezler. Oysa sorgulama kapasitesi olan gazetecilerin sorması gereken ilk soru "Neden bu kadar çok yasadışı silah var?" olmalıdır lakin bu konuda kalem oynatan gazetecilerin analitik düşünceyle tanıştığını söylemek ya da Türk milleti için iyi niyetler beslediklerini iddia etmek çok zor. Yine de yeri geldiği için hatırlatmak faydalı olabilir:

"Yasaklamaya, engellemeye veya kısıtlamaya çalışırsanız, yaygınlaştırırsınız…" Herkes anlayabilsin diye bu süreci aşağıdaki grafikle de anlatıyoruz. 


Grafik haricinde bir de şöyle deneyelim:

  1. Sen var yasal silahlanmayı zorlaştırmak,
  2. Yasadışı silaha olan talep artmak,
  3. Her yer yasadışı silahla dolmak,
  4. Çocuklar bile silaha ulaşmak.