Bireysel Silahlanma Maceram - İlk silahım



Bildiğiniz üzere Twitter başta olmak üzere sosyal medya hesaplarımızı aktif kullanmaya çalışıyoruz. Bu nedenle sosyal medya hesaplarımıza sıklıkla özel mesaj olarak "nasıl silahlanabilirim?" gibi sorular geliyor. Bu sorulara elimizden geldiğince geniş çerçevede cevap verebilmek için 2022 yılı başında silahlanma süreçleri hakkında bir bülten yayınlamıştık. bssah.com/2022

İlk olarak Haziran 2022'de bizimle irtibata geçen Sn. Furkan Dana, nihayet 2023 Nisan-Mayıs ayında silah ruhsatı ve silah alma süreçlerini tamamladı. Biz de kendisinden silah alım sürecine ve kendi deneyimlerine dair bir yazı kaleme almasını ve kendisi gibi silah alma düşüncesinde olanlara ilk elden bu bilgi ve tecrübelerini paylaşmasını rica ettik. Sağ olsun kırmadı ve değerlendirmelerini okuyucularla paylaşmak üzere bize iletti. Sn. Furkan Dana'ya müteşekkiriz ve silah kültürünü geliştirme yolunda kendisine başarılar diliyoruz.

Bilindiği gibi silahlar sayesinde kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabilir, atıcılık gibi olimpik branşlarda eğlenceli ve keyifli vakit geçirebiliriz. Silahlar, meşru savunma haklarımız çerçevesinde insan hak ve hürriyetlerinin korunması süreçlerinde yardımcı aletlerdendir.

Furkan Dana'nın kaleminden:

Selamlar Sayın Okuyucu,

Çok kısa şekilde kendimden bahsetmek istiyorum. 27 yaşında lisans mezunu (apartman ünilerden değil), bir yabancı dil bilen, askerlik hizmetini tamamlamış, devlete bir kuruş vergi borcu olmayan ve son olarak sigortalı çalan bir vatandaşım. Birçoğunuzun benden daha kalifiye ve topluma faydalı bireyler olduğunuzu düşünüyorum.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, sizde bazı basmakalıp düşünceleri yıkıp belirli bir eşiğe gelmişsiniz demektir. Eğitimli, yasal, bireysel silahlanma hakkınızı düşünüp bu konu hakkında kendinizle konuşmanız bile içinde bulunduğumuz toplumda bir başarıdır bence.

Benim maceram ise ne zaman başladı hatırlamıyorum ancak harekete geçmem 2022 yılının yaz aylarında başladı. Bazılarınız belki hatırlar İstanbul Fatih’te iki grup arasında olaylar çıkmıştı ve bir kişi polisin belinden silahı alıp rastgele sıkmıştı. O görüntüler aklımda bazı soruların oluşmasına sebep oldu. Başımıza güvenlik konusunda bir sorun geldiğinde ilk aklımıza gelen polise haber vermektir. Ancak polisin sahip olduğu haklar ile olaylara müdahale konusundaki yönetmelikler ve/veya yönetmeliklerin yorumlanışı yeterli değilse bizi kim koruyacak, nasıl koruyacak?

Sadece bir soru değil daha birçok soru aklıma takıldı:

  • Dünya’nın en zor coğrafyasında ve en garip sınır komşularına sahip bir ülkenin vatandaşları neden bilinçli olarak silahlanma konusunda geri bırakılıyor?
  • 15 Temmuz gibi bir hainliği yapmaya cesaret edenler, herkesin eğitimli, yasal olarak silahlandığı bir ülkede bunu bir daha yapabilir mi?
  • Özel sitelerde oturan kişiler mülklerini koruması için eğitimli, yasal, silahlı personel işe alırken neden kendilerini korumak isteyen kişilere ön yargı ile bakılıyor?
  • Kurtuluş Savaşı örneği varken herhangi bir işgal durumunda bizi kim koruyacak?

 

Artık düşüncemi eyleme dökme zamanın geldiğini düşündüm ve 2022 Ağustos ayında yivsiz tüfek için araştırmalara başladım. Tabiki alakalı, alakasız her bürokratik işlemler için temel gereksinim olan “SAĞLIK RAPORU” ile serüvene başladık.

Aile hekimleri sadece yivsiz av tüfeği için sağlık raporu verme yetkisine sahip ama yetersiz bilgi, ön yargılar, başıma bir iş gelir endişesi ile bazı hekimler muayene bile etme gereği duymuyor ve sizi başınızdan savıyor. Bana da aynısı oldu. İş yerimden izin aldığım için günlük ücretimin bir kısmı yalan oldu anlayacağınız…

Yaşadığım tatsız hadise hevesimi biraz kırsa da vazgeçmedim. 2023 yılının mart ayında tekrar başladım. Bu sefer devlet hastanesinden raporu alırım diye düşündüm ve Heyet muayenesi için 3 günlük serüvenim başladı. Tekrar hatırlatmak isterim eğer aile hekiminiz bu işlemi yaparsa 5 dakikada işiniz bitiyor. Muayeneden sonra tek yapması gereken; birkaç tıklama ile yazıcıdan çıktınızı verip kaşe- imza atmak…

Neyse biz devam edelim. Hastaneden 2 aylık uğraş sonucu aldığım heyet muayene randevusu sonucunda büyük bir heyecan ile hastanenin kapısından girdim. Hemen muayene ücreti olan yaklaşık 800 TL yi vezneye ödedim.

Elime tutuşturulan kâğıtta gördüm ki, 7 ayrı bölüme muayene olmam lazım. Nöroloji, Psikiyatri, Kbb, Dahiliye, Göz, Genel Cerrahi, Ortopedi. Umarım doğru hatırlıyorumdur…

Ayrıca her bölüm ek bir talepte bulunursa (tahlil, röntgen) onun ücretini de ödüyorsunuz. Nöroloji doktoru ek olarak bir kafa röntgeni istedi ona da 50 tl verdim. Muayeneler doktoruna göre değişiyor.

 

Kimisinde aynen şöyle oluyor :

-Merhaba

-Merhaba

-Kimlik?... Bir sorunun var mıdır?

-Yok.

-Tamam, (kaşe-imza yapar ve “sağlam” yazar)

 

Psikiyatri için meşhur Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) testini çözerken zaten gözleriniz 1 derece büyüyor emin olabilirsiniz. Soruların içeriği ise harikulade. Dini inancınız var mı? Erkek erkeğe ilişkiyi onaylar mısınız? (Kadınsanız kız kıza) Ahiret inancınız var mı? Aklımda kalanlar bunlar. Toplamda 600 soru, cevaplar ise Evet, Hayır şeklinde.

Psikiyatri doktoru 11.00’dan sonra muayeneye başlar ve genelde yoğundur. Sizin testi çözmeniz, o testin sisteme girilmesi ve doktorun onu değerlendirmesi genelde 2 gün sürer. Sağlık sisteminin genel sorunlarını takdir edersiniz ki 7 bölüm için doktorların tamamı kesinlikle aynı gün odalarında olmaz. Ayrıca heyet sadece Cuma toplanır o da bir gününüze mal olur…

Nihayet 3 günlük uğraştan sonra sağlık raporunu aldım ve sıra emniyet işlemlerine geldi. Sağlık raporu beni o kadar korkutuyordu ki artık her işlem benim için tatlı bir telaşa döndü.

Emniyet randevusu, kart ücreti, silah harcı, vesikalık, dilekçe, kimlik fotokopisi derken artık sisteme satın alma numarasını düşmesini beklemek kaldı.

10 gün sonra sisteme bilgilerim düştü. Bu bilgiyi siz sorgulayamıyorsunuz silah bayileri görebiliyor bu arada onu da söyleyeyim.

Her geçen gün yönetmelikler değişiyor. Örneğin şuan(Haziran 2023) ruhsatların kartları dijital olmasına rağmen kart basımı gerçekleştikten sonra silah almak isterseniz yeniden kart ücreti ödemeniz gerekir ve sağlık muayenesi olmanız gerekiyor.(Tüm işlemler baştan başlar)


Buraya gelene kadar zihinsel olarak çok yıprandım ve sevinmeye halim kalmadı açıkçası ayrıca zihinsel olarak yorgunluğumun ana sebebi çevremdeki kişilerin önyargıları ile uğraşmak oldu.

 

S: Ne işin var silahla?

C: Kendimi ve sevdiklerimi kimseye muhtaç olmadan koruyabilirim.

 

S: Çok tehlikeli?

C: O zaman İstanbul’da araba sürme.

 

S: Bir anda sinirlenip birini vurursun!

C: Duygularla değil aklımla hareket ediyorum.

 

S: Neden uğraşıyorsun git bilmemnenin yeğeni yapıyor ondan al uğraşma.

C: Kaçak iş yapmıyorum, kaçak her şeyin ucu terör örgütlerine gider.

 

S:Oğlum, herkes de silah olsa burası texas’a döner…

C: Keşke Texas olsak. Eğer eyalet değil de bağımsız ülke olsa GSYİH olarak dünyada ilk 10’da oluyor.

 

S: Savaş olsa devlet bize silah verir zaten…

C:Ukrayna’nın 2013 den beri işgalini bir araştır istersen J

 

Bu sorularla sürekli muhatap olunca hevesinizi kırmamanız çok zor. Matrix’de Neo’nun gördüğü gibi ışığı görünce hevesiniz kırılmıyor. Silahlar konusundaki tecrübem askerdeki atışlardı. Yaklaşık 50 atış olmuştur o da…Nihayet 7+1 pompalı tüfeği elime alınca içimde değişik duygular kabardı ve artık benim için yeni bir macera başladı.

Silahın mekanizması, fişeklerin içeriği ve mantığı, atış yapmanın kuralları ve daha nice öğrenilecek bilgi beni bekliyor. Kendimde yeni bilincin oluşmasını hissedebiliyorum. Sokaktaki günlük rutinin dışında olan araçlar ve kişiler, evimden hızlı bir şekilde ailemi tahliye etmenin yolu, savunma amaçlı plastik fişek kullanımı, hukuksal olarak haklarımızı öğrenme bununla beraber mülk hakkındaki kanunlar şimdilerde kafamı kurcalayan diğer sorular. Bunların hepsi aslında hepimizin bilmesi gerekli olan konular.


Sözlerimin sonuna gelirken belirtmek isterim ki, bilinçli, eğitimli ve yasal şekilde silahlı olan kişiler:

 

Kanunlara ve haklarına hâkim olur.

Mülk hakkını savunur.

Güçlü bireyler olarak “her şeyi devletten bekleme” güdüsüyle yaşamaz.

Topluma faydalı olur.

Asayişin korunmasına katkıda bulunmasıyla devletin yükümlülüklerini azaltır.

İnsan hayatının değerini doğru şekilde kavrar.


Umarım hiçbir insana veya canlıya(yasal avcılar hariç) silahınızı kullanmak zorunda kalmazsınız. Hepinize mutlu, sağlıklı günler dilerim.



* Yazının hak ve sorumluluğu Furkan Dana'ya aittir. İzinsiz kullanılamaz, çoğaltılamaz.