"İsveç'te savaş çıkabilir"

Benim asıl amacım korkularınıza değil, durumsal farkındalığınıza hitap etmek. Bir kapıyı açmaya çalışıyorum: Sık sık tıkanan ve günlük yaşamın talepleri ve zorluklarıyla kapanan bir kapı. Pek çok İsveçlinin hayatları boyunca kapalı tutmuş olabileceği bir kapı. Önemli bir soruyla karşı karşıya olduğumuz bir alana açılan kapı:

Savaş gelirse ne yapacaksınız?

Putin, Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal edene kadar 2014'teki ilk Ukrayna işgalinde(Kırım) her Ukraynalının içindeki kapıyı tekmelemiş olduğunun(Ukraynalıları uyandırdığının) farkında değildi. Şubat 2022'deki geniş çaplı işgal sırasında, Ukrayna halkı bireysel ve toplum olarak tepki vermeye hazırlanıyordu. Ukrayna halkı; “Biz, topyekûn bir işgale topyekûn direnişle karşılık verecek bir milletiz.” dedi. Nihayetinde Rus işgal güçleri, tüm Ukrayna toplumunun birleşik gücüyle karşı karşıya kaldı. Bu tür bir çaba ancak büyük çoğunluğun durumun farkında olması ve neyin tehlikede olduğunu anlaması durumunda yeterince hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.

Toplumsal dayanıklılık, durumsal farkındalığa ihtiyaç duyar. Kamu yöneticileri, vatandaşlar ve karar vericiler arasında farkındalık üst düzeyde olmalıdır. Ancak tek başına farkındalık yeterli değildir. Sivil savunma öncelikle teorik bir uygulama değildir. Farkındalık, pratik eyleme ve icraata dönüştürülmelidir. Gerçekten eşiği yükselten önlemler icraata dönüştürülmelidir.

İçinde bulunduğumuz durumda zamanın en değerli, yenilenemeyen kaynağımız olabileceğini herkes anlamalıdır. -Zamanınımız hızla azalıyor- Geceleri beni uyanık tutan bir şey varsa o da işlerin çok yavaş ilerlediği duygusudur.”

- İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin.